Korporativne vesti

Home
Vesti
Korporativne vesti

Evropska unija objavila je juče da očekuje ubrzanje privredne ekspanzije Srbije, procenjujući da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2017. godini iznositi 3,2%, a u narednoj 3,6%.

Opširnije

Pretposlednji trgovački dan u godini protekao je uz neveliku investicionu aktivnost i stagnaciju tržišta akcija. Indeks Belex15 je registrovao neznatan plus, okončavši trgovanje na 714,7 poena, dok je ukupn promet u trgovanju iznosio 118,8 miliona RSD (0,96 miliona EUR).

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je skočila 0,7% na 741 RSD uz promet od 2,9 miliona RSD. Akcijama NIS-a se danas trgovalo u cenovnom rasponu 731-746 RSD, uz pojačani pritisak na strani tražnje. NIS će ovu godinu okončati snažnom dvocifrenom stopom rasta, a skok u 2016. će biti prvi godišnji plus ove hartije još od 2013. godine. Impol Seval (IMPL) je zabeležio promet od 1,1 milion RSD po prosečnoj ceni od 2.652 RSD što je 1,2% više u odnosu na juče. Iz kompanije je objavljeno da će ovogodišnji izvoz preskočiti nivo od 100 miliona EUR u novoj rekordnoj poslovnoj godini. Energoprojekt holding (ENHL) je ojačao 1,4% na 1.421 RSD uz realizaciju od 0,8 miliona RSD, dok je Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) na ex-dividend dan pao 1,5% na 1.150 RSD uz realizaciju od 0,4 miliona RSD. Ove dve kompanije, zajedno sa Beogradskim sajmom, nastupiće zajedno na tenderu za rekonstrukciju i upravljanje kongresnim centrom Sava, saopšteno je sinoć iz Gradske uprave. Komercijalna banka (KMBN) je blago ojačala na 1.701 RSD uz promet od 0,5 miliona RSD, dok je Metalac (MTLC) porastao 0,4% na 1.686 RSD uz realizaciju od 0,3 miliona RSD. Dobitnik dana bio je Halkbank koji je skočio 17,9% na 8.995 RSD, ali uz minoran promet.

Dinarska obveznica RSO15122, koja dospeva na naplatu 22. oktobra 2020. godine, zabeležila je promet od 112,4 miliona RSD uz prinos od 4,8%.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Đorđe Đukić, izjavio je za eKapiju da se veće pomeranje na domaćem bankarskom tržištu neće desiti dok ne dođe do povećanja realnih plata, dok Srbija ne izađe iz aranžmana sa MMF-om koji je obavezujući i dok ne dođe do ozbiljnijeg investicionog talasa koji bi trebalo da pokrene država.

Opširnije

Skraćena trgovačka sedmica donela je skromnu investicionu aktivnost na tržištu akcija, koje je zabeležilo neznatan pad vrednosti. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 318,4 miliona RSD (2,6 miliona EUR), dok je indeks Belex15 oslabio 0,1% na 617,1 poen.

Opširnije

Proizvodno-montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna (JESV) objavilo je za 2015. godinu nekonsolidovanu neto dobit od 147,7 miliona RSD, što je pad od 39,4% u odnosu na godinu pre.

Opširnije

Celebrating the 52nd anniversary of operations, Kursumlija-based Planinka (PLNN), which manages spa resorts Prolom and Lukovska, Prolom water factory, as well as natural phenomenon Devil’s Town, presented ambitious plans for the year 2016.

Opširnije

Kompanija HPK engineering B.V, kojoj je Vlada Srbije poverila upravljanje i savetovanje u poslovanju Železare Smederevo, obavezala se da će u roku od šest meseci čeličana poslovati profitabilno, da će sačuvati broj zaposlenih i uložiti 20 miliona USD u povećanje proizvodnje, izjavio je premijer Aleksandar Vučić.

Opširnije

Termoelektrana (TE) “Morava” iz Svilajnca koja radi u sastavu Javnog preduzeća TE “Nikola Tesla” Obrenovac, ove godine imaće kapitalni remont koji će joj produžiti vek za narednih deset godina.

Opširnije

Ovom prilikom želimo da Vas obavestimo da je u pripremi novi Pravilnik o tarifi BDD KBC Securities a.d. Beograd koji pre svega obuhvata naknadu za novu uslugu vezanu za besplatnu podelu akcija a koji će stupiti na snagu 1.maja 2010. godine. Nove naknade će se odnositi na otvaranje računa besplatnih akcija kod nas, prenos besplatnih akcija iz Poštanske štedionice i fiksnu naknadu kod prodaje besplatnih akcija.

Iz tog razloga, kao već postojeći klijent KBC Securities-a, želimo da vas obavestimo o mogućnosti da sada, bez naknade otvorite račun besplatnih akcija u našoj brokerskoj kući i preknjižite odgovarajući broj besplatnih akcija javnih preduzeća. Takođe, potpisivanjem Aneks-a postojećeg ugovora i prenosom besplatnih akcija pre usvajanja novog Tarifnika KBC Securities, naknada ili provizija prilikom prodaje akcija na Beogradskoj berzi će biti definisana u skladu sa vašim već postojećim Ugovorom o obavljanju brokerskih poslova.

Ako ste zainteresovani da izvršite prenos besplatnih akcija kod nas, molim Vas kontaktirajte svog brokera.

Neophodna promenu modela vođenja ekonomije – konstatovao je u utorak predstavnik MMF-a, Jeger.

To znači da će morati da se smanji visoka javna potrošnju, poveća proizvodnju za izvoz i ojača nacionalna valuta u odnosu na evro. Visok rast BDP prethodnih godina plaćen je visokim rastom deficita platnog bilansa.
Promene će, naglasio je Jeger, kratkoročno biti bolne i politički nepopularne, ali će dugoročno usloviti da Srbija ima zdraviju ekonomiju.


     Copyright 2014 Wise Broker a.d., Sva prava zadržana.