Vesti: Šta je novo na tržištu

Home
Vesti

Nakon održanih predsedničkih izbora u Francuskoj, na kojima je u prvom krugu najveći broj glasova osvojio kandidat centra Emanuel Makron, berzanska tržišta su zabeležila velike dobitke.

Opširnije

Nemački Fresenius nalazi se blizu dogovora da preuzme generičku farmaceutsku kompaniju, Akorn, u transakciji vrednoj više od 4 milijarde USD koju bi trebalo nemačka kompanija da plati isključivo u novcu.

Opširnije

Ukupni prihodi hrvatske Adris grupe u prvom kvartalu iznosili su 1,1 milijardu kuna (oko 148 miliona EUR), što je za 14% više u poređenju s istim prošlogodišnjim periodom.

Opširnije

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da je Srbija dobila izuzetne pohvale od MMF-a i Svetske banke za rezultate ostvarene u makro-fiskalnoj, makro-monetarnoj grani i u svim drugim oblastima, kao i da Srbiji nije neophodan novi aranžman sa MMF-om, ali da nije ni na odmet.

Opširnije

Naftna industrija Srbije (NIIS) demantovala je pisanje lista “Blic” da NIS u Srbiji primenjuje metodu ”frakturiranja“ koja je u svetu zabranjena.

Opširnije

Aerodrom Incheon iz Južne Koreje planira da, ukoliko pobedi na tenderu za koncesiju Aerodroma “Nikola Tesla (AERO), ova kompanija postane glavni međunarodni aerodrom u regionu Balkana.

Opširnije

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije novčano je kaznila kompanije Viktorija oil iz Šida i Vital iz Vrbasa (VITL) jer je utvrdila da su narušile konkurenciju na tržištu jestivog ulja.

Opširnije

Prvi dan u sedmici doneo je veliki promet, zahvaljujući državnim obveznicama, dok je tržište akcija blago poraslo uz skromnu investicionu aktivnost. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 343,4 miliona RSD (2,8 miliona EUR), dok je indeks Belex15 neznatno porastao na 734,4 poena.

Najprometnija akcija na tržištu bio je građevinar Energoprojekt holding (ENHL) koji se zadržao na nivou od 1.500 RSD uz realizaciju od 3,9 miliona RSD. Danas je neznatno oslabila tražnja na ovoj hariji koja se skoro mesec dana blago oscilira oko ove psihološke granice. Naftna industrija Srbije (NIIS) je ojačala 0,3% na 758 RSD uz promet od 3 miliona RSD. Ova kompanija je putem saopštenja demantovala medijske natpise o korišćenju nedozvoljenih metoda za crpljenje nafte u Srbiji, naglasivši da se metoda hidrauličkog frakturiranja koristi u svim velikim naftnim kompanijama širom sveta. Vranjski Alfa plam (ALFA) pao je 2,9% na 34.001 RSD, što je njegova najniža cena zatvaranja u više od mesec i po dana, uz promet od 1,7 miliona RSD. Ova kompanija je ranije objavila da je u 2016. zabeležila prihod od 5,8 milijardi RSD (rast od 9,7%), dok je neto dobitak skočio 4,7% na 796,7 miliona RSD. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) oporavio se 1,3% na 1.300 RSD uz promet od 0,7 miiona RSD, dok se Komercijalna banka (KMBN) blago spustila na 1.797 RSD uz trgovanje vredno 0,8 miliona RSD. Galenika Fitofarmacija (FITO) se zadržala na nivou od 2.700 RSD uz promet od 0,7 miliona RSD, dok je Impol Seval (IMPL) predvodio gubitnike padom od 5,2% na 3.193 RSD uz skromno trgovanje od 0,2 miliona RSD.

Dinarska obveznica RSO16134, koja dospeva na naplatu 22. februara 2019, zabeležila je promet od 220,5 miliona RSD uz prinos od 4,54%. S druge strane, dinarska obveznica RSO1462, koja dospeva 6. februara 2019, registrovala je promet od 111,2 miliona RSD uz prinos od 4,57%.

Poslednjeg trgovačkog dana prethodne sedmice glavni američki berzanski pokazatelji zabeležili su pad vrednosti, a u fokusu investitora bili su predsednički izbori u Francuskoj.

Opširnije

Ekonomija evro zone zabeležila je u aprilu snažan rast, pokazuje Markit-ov pregled po kojem je poslovna aktivnost ovog ekonomskog bloka rasla u ovom mesecu najbržim tempom u poslednjih šest godina.

Opširnije


1 2 3 4 338
     Copyright 2014 Wise Broker a.d., Sva prava zadržana.