Vesti: Šta je novo na tržištu

Home
Vesti

Današnji trgovački dan obeležila je življa investiciona aktivnost u odnosu na prethodni period, dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao pola procenta na 732,5 poena.

Najprometnija akcija na tržištu bio je beogradski Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) koji je neznatno porastao na 1.355 RSD uz promet od 27,2 miliona RSD. Najveći deo današnjeg prometa ostvaren je u samo jednoj transakciji na početku trgovanju na spomenutom niovu od 1.355 RSD. Akcijama Aerodroma se već duže vreme trguje u uskom cenovnom rasponu oko nivoa od 1.350 RSD, a danas je registrovana najveća investiciona aktivnost na ovoj hartiji od 5. jula tekuće godine. Veliki promet od 14,6 miliona RSD zabeležila je i Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je skočila 1,2% na 680 RSD uz promet od 14,6 miliona RSD. Danas je postignuta najviša cena na zatvaranju akcijama NIS-a u poslednjih 11 trgovačkih dana i najveći promet od 10. jula tekuće godine. Solidan promet od 6,4 miliona RSD registrovala je Komercijalna banka (KMBN) koja je blago porasla na 1.939 RSD, dok se Energoprojekt holding (ENHL) zadržao na ceni od 1.220 RSD uz promet od 0,3 miliona RSD. Akcijama Halkbanka (CCNB) nastavljeno je da se trguje na nivoima iznad cene aktuelne ponude za preuzimanje. Akcije ove beogradske banke završile su trgovanje u blagom plusu na 10.376 RSD uz trgovanje od 4,4 miliona RSD. Dobitnik dana bio je beogradski Kopaonik (KOPB) koji je skočio 4,7% na 7.645 RSD. Sredinom avgusta objavljena je namera za preuzimanje akcija ove kompanije, ali Komisija za hartije od vrednosti još uvek nije zvanično odobrila ponudu. Zavisna preduzeća Energoprojekt holdinga registrovala su veliki pad cene uz minorne promete. EP Entel (EPEN) je pao 16,6% na 15.012 RSD dok je EP Industrija (EPIN) pala 4,1% na 3.925 RSD.

Danas nije bilo trgovanja državnim dužničkim papirima.

Američki berzanski pokazatelji osvojili su nove rekorde nakon što je Fed na svom zasedanju ukazao da će doći do još jednog porasta kamata do kraja godine, kao i da će započeti smanjivanje portfolija dužničkih hartija u oktobru.

Opširnije

Najveći svetski maloprodajni lanac odeće, španski Inditex, objavio je juče da je u fiskalnom periodu februar-jul zabeležio neto dobit od 1,37 milijardi EUR što je rast od 8,8% u odnosu na isti period godinu dana ranije.

Opširnije

Addiko Bank u 2018. godini očekuje nastavak rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda po stopi od 3%, kao i ove godine, izjavio je u sredu direktor odeljenja Ekonomskih istraživanja te banke Hrvoje Stojić na predstavljanju polugodišnje publikacije Addiko Banka Macroeconomic Outlook 2018-2019, ocenivši da je to za Hrvatsku solidna stopa rasta.

Opširnije

Erste grupa je saopštila da je smanjila prognozu rasta BDP-a Srbije za ovu godinu, sa 2,5% na 2,1%.

Opširnije

Narodna banka Srbije (NBS) ponovo je intervenisala na deviznom tržištu kupujući evre kako bi sprečila naglo jačanje dinara, navode za Reuters učesnici na deviznom tržištu.

Opširnije

Od osam kompanija, koliko ih je zainteresovano za strateško partrnerstvo sa Rudarsko-topioničarskim basenom Bor, njih pet je uradilo kompletan rudarsko-geološki, tehnološko-metalurški i finansijski presek stanja u RTB-u, nakon čega su, za partnerstvo sa RTB-om ponudili sumu između 500 i 600 miliona USD.

Opširnije

Predsednica Izvršnog odbora Eurobanke u Srbiji Slavica Pavlović izjavila je da nije u planu prodaja te banke čiji su vlasnici privatni investitori, a država Grčka ima udeo od 2%.

Opširnije

Današnji trgovački dan obeležila je ukupna realizacija u trgovanju od 21,3 miliona RSD (0,2 miliona EUR) uz mešovito kretanje berzanskih indeksa. Belex15 je neznatno oslabio na 728,8 poena.

Posle serije skromnih prometa beogradski Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) bio je danas najprometnija akcija sa realizacijom od 12,6 miliona RSD uz minoran rast cene na 1.352 RSD. Akcije Aerodroma fluktuirale su u toku trgovačkog dana u rasponu od 1.300 – 1.355 RSD, a na kraju trgovanja ostalo je nezadovoljene tražnje na nivou od 1.350 RSD. Akcije Halkbanka (CCNB) ojačale su 0,6% na 10.359 RSD uz solidno trgovanje od 2,2 miliona RSD. Ponuda za preuzimanje ovih akcija od strane većinskog vlasnika, otvorena je do 27. septembra po ceni od 10.000 RSD. Drugi dan zaredom akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) beleže pad, a danas su registrovale minus od 0,4% na 672 RSD uz trgovanje vredno 1,2 miliona RSD. Rast od 1,6% na 1.220 RSD zabeležio je građevinar Energoprojekt holding (ENHL) uz promet od 1,1 milion RSD, dok su prioritetne akcije Philip Morrisa (DINNPB) skočile skoro 3% na 2.985 RSD uz realizaciju od 0,3 miliona RSD. Akcije Tehnogasa (TGAS) ostvarile su promet od 0,3 miliona RSD okončavši trgovački dan na 12.500 RSD, dok je tražnja na tom nivou ostala nezadovoljena do kraja trgovanja. Impol Seval iz Sevojna (IMPL) našao se među gubitnicima oslabivši 1,1% na 3.759 RSD uz trgovanje vredno 0,5 miliona RSD.

Danas nije bilo trgovanja državnim dužničkim papirima.

Nakon što je Fed započeo dvodnevno zasedanje akcije u Americi su zabeležile pozitivna kretanja. Investitori prognoziraju da neće doći do promene kamatnih stopa na ovom sastanku, ali veruju da će Fed objaviti da će krenuti sa smanjivanjem svog portfolija vrednog 4,5 biliona USD.

Opširnije


1 2 3 4 424
     Copyright 2014 Wise Broker a.d., Sva prava zadržana.