NIS dominirao na Belexu, indeksi u blagom plusu

Home
Nedeljni izveštaji
NIS dominirao na Belexu, indeksi u blagom plusu

NIS dominirao na Belexu, indeksi u blagom plusu


ponedeljak, jul 17, 2017

Proteklih pet trgovačkih dana doneli su neveliki promet na domaćem tržištu akcija, dok su ukupnoj realizaciji ponovo doprinele državne obveznice. Ukupan promet na trgovanju iznosio je 776,9 miliona RSD (6,5 miliona EUR), dok je indeks Belex15 ojačao 0,7% na 715,1 poen. Uprkos prošlonedeljnom rastu, ova korpa akcija se i dalje nalazi na negativnoj teritoriji u tekućoj godini.

Ubedljivo najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS), koja je zabeležila realizaciju od 46,3 miliona RSD, okončavši sedmicu na nivou od 685 RSD. NIS je tokom većeg dela sedmice beležio snažan pritisak na strani kupovine, a u četvrtak je ostala velika nezadovoljena tražnja na nivou od 700 RSD. Akcije NIS-a pretrpele su veliku korekciju u prve tri sedmice juna, nakon oštrog pada cene sirove nafte, ali i usled isteka datuma za učešće u raspodeli prošlogodišnje dobiti. Na momente akcije NIS-a su padale i do nivoa od 640 RSD, da bi u poslednjoj dekadi juna otpočeo oporavak.

Solidnu realizaciju od 28,9 miliona RSD registrovao je građevinar Energoprojekt holding (ENHL), dok uporedo traje ponuda za preuzimanje koju je pokrenuo drugi po veličini akcionar Napred Razvoj. Akcijama Energoprojekta protekle sedmice se trgovalo uz diskont od nekoliko procenata u odnosu na cenu iz ponude od 1.501 RSD, koja važi zaključno sa poslednjim danom jula. Napred i lica sa kojima zajedno deluje poseduju oko 35% akcija ove kompanije pa bi im za definitivno preuzimanje Energoprojekta bio neophodan pozitivan odziv akcionara koji raspolažu sa najmanje 15% akcija.

Vranjski Alfa plam (ALFA) je i protekle sedmice beležio snažnu tražnju na nivou od 35.000 RSD, ali je tek skromna ponuda donela neveliki promet od 3,7 miliona RSD. Proizvodno-montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna (JESV) potvrdilo je cenu od 5.000 RSD uz promet od 2,4 miliona RSD. Ova hartija je u tekućoj godini donela akcionarima rast vrednosti od 22%, ali uprkos ovom skoku i dalje nosi najveći dividendni prinos u indeksnoj korpi od 5,9%.

Većim delom sedmice akcijama Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO) trgovalo se oko nivoa od 1.300 RSD uz promet od 2,3 miliona RSD. Protekle nedelje ovu kompaniju su posetili potencijalni koncesionari koji bi trebalo do 4. septembra da dostave obavezujuću ponudu u tenderskom postupku, dok bi tokom jeseni mogla da stigne odluka Vlade o izboru koncesionara. Trenutna tržišna vrednost Aerodroma iznosi oko 370 miliona EUR, a akcijama ove kompanije se trguju na 60% višem nivou u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost.

     Copyright 2014 Wise Broker a.d., Sva prava zadržana.