Blagi rast Belexa, najveći promet u mesec dana

Home
Nedeljni izveštaji
Blagi rast Belexa, najveći promet u mesec dana

Blagi rast Belexa, najveći promet u mesec dana


ponedeljak, septembar 11, 2017

Domaće tržište akcija nastavilo je lagani oporavak i treću sedmicu zaredom, dok je ukupan promet na tržištu, zahvaljujući u velikoj meri državnim obveznicama, iznosio 2,1 milijardu RSD (17,8 miliona EUR). Ovo je najveća sedmična realizacija na Beogradskoj berzi još od početka avgusta. Indeks najlikivnijih akcija, Belex15, porastao je 0,4% na 727,3 poena.

Najprometnija akcija na tržištu bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) sa prometom od 14 miliona RSD, uglavnom realizovanom na nivou od 685 RSD. Ipak, ova najlikvidnija akcija na tržištu nedelju je završila na 672 RSD, što je njena najniža cena na zatvaranju još od 21. jula tekuće godine. NIS je objavio odlične poslovne rezultate za prvih šest meseci, a u proteklom periodu cena sirove nafte tipa Brent se uglavnom drži iznad nivoa od 50 USD po barelu. Uprkos ovome, NIS od početka godine beleži pad vrednosti od 9,2%, što je više od deset procentnih poena slabiji rezultat u odnosu na repernu indeksnu korpu, Belex15.

Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) je nastavio lagani rast vrednosti uz promet od 7,2 miliona RSD. Ova kompanija je nedelju završila na nivou od 1.358 RSD uz promet od 7,2 miliona RSD. Aerodrom će danas akcionarima isplatiti i preostali iznos dividende od 14,68 RSD po akciji, te će akcionarima ukupno pripasti oko 56 RSD iz prošlogodišnje dobiti. Na poslednjoj ceni ova hartija nosi dividendni prinos od 4,1%. Energoprojekt holding (ENHL) je protekle sedmice blago oslabio na 1.214 RSD, dok je zavisno preduzeće, EP Entel (EPEN), skočilo dodatnih 5,9% na 18.000 RSD uz promet od 6,1 milion RSD. Komisija za hartije od vrednosti je prošle sedmice oduzela Energoprojektu, kao i njenom većinskom vlasniku Napredu, pravo glasa u Entelu i Garantu usled neobjavljivanja ponude za preuzimanje ovih kompanija u skladu sa zakonom. Takođe, u roku od 30 dana naloženo je podnošenje ponude u skladu sa odredbama zakona o preuzimanju.

Beogradski Halkbank (CCNB) zabeležio je promet od 3,6 miliona RSD, završivši sedmicu na nivou od 10.324 RSD. Uporedo, objavljeno je da većinski vlasnik namerava da konsoliduje vlasništvo u ovoj banci putem ponude za preuzimanje po ceni od 10.000 RSD po akciji. Ponuda je otvorena zaključno sa 27. septembrom. Jedinstvo iz Sevojna (JESV) nedelju je završilo u plusu od dva procenta na nivou od 5.100 RSD uz promet od 2,4 miliona RSD. U petak je objavljeno da je kompanija, zajedno sa japanskim Mitsubishi-jem, potpisala ugovor o izgradnji postrojenja za odsumporavanje u TENT-u vredan 167 miliona EUR.

     Copyright 2014 Wise Broker a.d., Sva prava zadržana.