Vesti: Šta je novo na tržištu

Home
Vesti

Danas je zaustavljen višednevni rast tržišta uz skromnu investicionu aktivnost. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 21,5 miliona RSD (0,17 miliona EUR), dok se indeks Belex15 neznatno spustio na 676,5 poena.

Naftna industrija Srbije (NIIS) nastavila je uzlazni trend stigavši danas do 655 RSD uz promet od 5,4 miliona RSD. NIS je danas porastao 1,7%, dok je tokom dana stizao do nivoa od 697 RSD. Ovo je najviša vrednost NIS-a još od juna prošle godine. Energoprojekt holding (ENHL) ojačao je dodatnih 0,7% na 1.392 RSD uz trgovanje od 3,6 miliona RSD. Ovo je sedmi dan u nizu kako najveći domaći građevinar beleži uzlazni trend tokom kojeg je ojačao 10,1%. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je oslabio 3,2% na 1.125 RSD uz promet od 0,7 miliona RSD, dok je bečejski Sojaprotein (SJPT) blago pao na 640 RSD uz promet od 0,2 miliona RSD. Komercijalna banka (KMBN) je okončala trgovanje u neznatnom minusu na 1.674 RSD uz realizaciju od 0,6 miliona RSD. Najprometnija akcija na tržištu bio je smederevski Milan Blagojević (MBLS) koji je skočio 5% na 4.000 RSD uz realizaciju od 8,5 miliona RSD. Ovo je najveći dnevni promet akcija ove kompanije u skoro godinu dana kojima se trguje na trećini knjigovodstvene vrednosti i uz očekivani P/E racio od 3.

Danas nije bilo trgovanja državnim dužničkim hartijama.

Američke akcije oslabile su na jučerašnjem trgovanju u jeku sezone korporativnih objava i pada vrednosti cene nafte.

Opširnije

Apple je sinoć posle trgovanja objavio pad prodaje iPhone-a i treći kvartal zaredom, ali je prodaja ovog ključnog proizvoda za kompaniju bila iznad očekivanja tržišta, dok su premašena i očekivanja prodaje za predstojeću prazničnu sezonu.

Opširnije

Grupa Podravka je u prvih devet meseci ove godine ostvarila neto dobit od 142,2 miliona kuna (oko 19 miliona EUR), što je rast od 8,6% u odnosu na isti period lani, izvestili su u utorak iz koprivničke prehrambene kompanije.

Opširnije

Prosečna neto zarada u Srbiji isplaćena u septembru 2016. godine iznosila je 46.558 RSD (378 EUR) i nominalno je veća za 2,8% nego u avgustu, a realno povećanje je 3,4%, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Opširnije

Srbija se na upravo objavljenoj Doing Business listi Svetske banke sa 59. (po staroj metodologiji), a 54. (po novoj), popela na 47. mesto, i nalazi se među zemljama koje su ostvarile najveći napredak.

Opširnije

Kompanija Dunav osiguranje (DNOS) saopštila je da je u prvih devet meseci fakturisala bruto premiju od oko 17,8 milijardi RSD, što je rast od 6,1% u poređenju s istim prošlogodišnjim periodom.

Opširnije

Nekoliko srpskih preduzeća moglo bi u narednom periodu da postanu snabdevači nemačkog Eberšpehera.

Opširnije

Uzlazni trend domaćeg tržišta akcija nastavljen je i deseti dan zaredom, uz mali promet najlikvidnijih domaćih akcija. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 328,4 miliona RSD (2,7 miliona EUR), u velikoj meri zahvaljujući jednokratnoj transakciji akcijama Neoplante (NEOP) koje su odnele promet od 321,1 milion RSD. Indeks Belex15 ojačao je pola procenta na 676,6 poena, a ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu danas je dostigla i novi godišnji maksimum od 677,3 poena.

Naftna industrija Srbije (NIIS) se zadržala na nivou od 644 RSD uz promet od 2,8 miliona RSD i značajan pritisak na strani tražnje. Slično kao i juče, pokupljene su sve akcije ove kompanije do 650 RSD uz nezadovoljenu tražnju na ovom nivou do kraja trgovanja. Najveći domaći građevinar, Energoprojekt holding (ENHL), nastavio je trend rasta stigavši do novog višegodišnjeg maksimuma od 1.399 RSD. Akcije ove kompanije okončale su trgovanje u plusu 2,4% na 1.383 RSD uz promet od 2,2 miliona RSD. Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) je nastavio da trpi pritisak na strani ponude što je rezultiralo padom cene od 1,1% na 1.162 RSD uz promet od 0,3 miliona RSD. Na kraju trgovačkog dana ostala je solidna nezadovoljena ponuda ovih akcija na ceni od 1.150 RSD. Komercijalna banka (KMBN) je skočila 1,5% na 1.675 RSD uz promet od pola miliona RSD, dok se Metalac (MTLC) oporavio 1,8% na 1.430 RSD uz skromno trgovanje od 0,1 milion RSD. Messer Tehnogas (TGAS) je registrovao trgovanje vredno 0,6 miliona RSD po prosečnoj ceni od 11.209 RSD, dok je guitnik dana bila Lasta (LSTA) koja je pala 4,1% na 706 RSD uz realizaciju od 0,1 milion RSD.

Danas nije bilo trgovanja državnim dužničkim hartijama.

Sva tri glavna američka berzanska pokazatelja zabeležila su rast na jučerašnjem trgovanju, zahvaljujući velikom broju korporativnih objava, dok su veći rast akcija neutralisali jačanje dolara i pad cene nafte.

Opširnije


1 2 3 4 240
infoline

bilten


Pretraga

     Copyright 2014 Wise Broker a.d., Sva prava zadržana.