Vesti: Šta je novo na tržištu

Home
Vesti

Poslednji trgovački dan u nedelji obeležila je slaba investiciona aktivnost uz rast berzanskih indeksa. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 8,1 milion RSD (66 hiljada EUR), dok je indeks najlikvidnijh akcija Belex15 ojačao 2,2% na 634,8 poena.

Najprometnija akcija bio je proizvođač tehničkih gasova, Messer Tehnogas (TGAS), sa ukupnom realizacijom od 2 miliona RSD po prosečnoj ceni od 9.399 RSD. Akcije Tehnogasa fluktuirale su u toku trgovačkog dana u rasponu od 9.301-9.900 RSD, okončavši trgovanje 1,1% u plusu, dok na nedeljnom nivou ove akcije beleže rast od 5,1%. Komercijalna banka (KMBN) zabeležila je snažan rast od 9,6% na 1.595 RSD uz ostvareni promet od 1,2 miliona RSD. Akcije Komercijalne banke dostizale su u toku trgovačkog dana nivo od 1.740 RSD, što predstavlja najvišu vrednost od početka godine. Mediji su juče preneli vest da je banka Societe Generale zainteresovana za kupovinu Komercijalne banke, iako u samoj Societe Generale banci nije potvrđena ta informacija. Naftna industrija Srbije ojačala je 0,5% na 615 RSD uz realizaciju od 1,1 milion RSD, dok je beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ neznatno oslabio 0,3% na 1.000 RSD uz promet od 1,1 milion RSD. Iz uprave kompanije Aerodroma ove nedelje preneto je da je u prvih šest meseci ostvaren profit od 11 miliona EUR, kao i ukupan prihod od 33 miliona EUR. Akcije Galenike Fitofarmacije (FITO) zadržale su pozitivan ovonedeljni trend uz rast cene od 2,5% na 2.871 RSD sa prometom od 0,6 miliona RSD, dok je bečejski Sojaprotein (SJPT) ostvario rast od 3,4% na 699 RSD uz realizaciju od 0,2 miliona RSD. Među dobitnicima našao se i požarevački Bambi (BMBI) koji je zabeležio rast od 6,1% na 52.005 RSD uz realizaciju od 0,9 miliona RSD.

Danas nije bilo trgovanja državnim dužničkim hartijama.

Američke berze okončale su jučerašnje trgovanje uglavnom u pozitivnom smeru, predvođene tehnološkim akcijama.

Opširnije

Nakon Microsofta i Facebooka, i Alphabet (bivši Google) objavio je rezultate za drugi kvartal koji su potukli očekivanja tržišta.

Opširnije

Ina je u prvom polugodištu ostvarila neto prihod od prodaje od 6,29 milijardi kuna (oko 838 miliona EUR), što je 32% manje nego godinu dana pre, dok je neto dobit te naftne kompanije pala za više od 90%, što je posledica pada cene nafte i gasa, stoji u izveštaju kompanije. Neto dobit Ine, bez jednokratnih stavki, iznosila je 23 miliona kuna (oko tri miliona EUR), što je 93% manje nego u istom periodu lani. Poslovanje Ine u drugom tromesečju 2016. poboljšano je u odnosu na prvi kvartal, međutim ukupni rezultat u prvoj polovini godine ostao je, uglavnom zbog pogoršanog spoljnjeg okruženja, ispod nivoa 2015, navodi se u finansijskom izveštaju kompanije. CCS EBITDA je u prvom ovogodišnjem polugodištu, bez jednokratnih stavki, iznosio 755 miliona kuna, što je pad od 57% u odnosu na isti period lani. Ina je zabeležila rast proizvodnje nafte od 12%, pri čemu je domaća proizvodnja povećana 16%. Neto dug kompanije je smanjen 9%, dok su kapitalna ulaganja iznosila 717 miliona kuna (pad od 31%).
Izvor: SEEbiz

Bonitetska kuća Dun & Bradstreet (D&B) je u julskom izveštaju svrstala Srbiju u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja i procenila da će njen privredni rast u ovoj i narednoj biti veći nego što je bilo predviđeno.

Opširnije

Do kraja 2016. godine Vlada Srbije trebalo bi da uradi nacrt novog Zakona o privatizaciji u kome bi trebalo da definiše uslove za prodaju strateških resursa, saznaje „Blic“.

Opširnije

Država trenutno ne namerava da prodaje Elektroprivredu Srbije (EPS), rečeno je Tanjugu u Ministarstvu privrede, a da ideja o prodaji ovog preduzeća nije dobra, smatraju i ekonomisti.

Opširnije

Beogradski Halkbank (nekadašnja Čačanska banka – CCNB) ostvario je u prvih šest meseci dobit od 404,3 miliona RSD, dok je u istom periodu prošle godine registrovan gubitak od 149,6 miliona RSD.

Opširnije

Četvrti dan zaredom nastavljen je rast domaćeg tržišta akcija uz skromnu investicionu aktivnost. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 8,7 miliona RSD (70,5 hiljada EUR), dok je indeks Belex15 porastao dodatnih 0,2% na 621,3 poena.

Najprometnija akcija bio je građevinar Energoprojekt holding (ENHL) koji je porastao 1,4% na 1.212 RSD uz realizaciju od 2,1 milion RSD. Akcije ove kompanije na momente su danas dostizale 1.250 RSD što je njihova najviša vrednost u poslednjih godinu dana. Naftna industrija Srbije (NIIS) je oslabila pola procenta na 612 RSD uz trgovanje vredno 1,4 miliona RSD, dok se Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) zadržao iznad nivou od 1.000 RSD uz realizaciju od 1 milion RSD. Bečejski Sojaprotein (SJPT) je pao 0,7% na 676 RSD uz promet od 0,2 miliona RSD, dok je Komercijalna banka (KMBN) nastavila jučerašnji rast, skočivši danas dodatnih 1% na 1.455 RSD uz promet od 1,3 miliona RSD. Akcije ove najveće domaće banke pod državnom kontrolom dnevni maksimum su dostizale na nivou od 1.520 RSD. Zemunska Galenika Fitofarmacija (FITO) se zadržala na 2.800 RSD uz promet od 0,4 miliona RSD, dok je Impol Seval (IMPL) pao 2,7% na 1.732 RSD uz realizaciju od 0,2 miliona RSD.

Danas nije bilo trgovanja državnim dužničkim hartijama.

Američke akcije na jučerašnjem trgovanju ponovo su zabeležile mešovito kretanje, nakon dobrih korporativnih objava i odluke Fed-a da kamatnu stopu zadrži nepromenjenom.

Opširnije


1 2 3 4 189
infoline

bilten


Pretraga

     Copyright 2014 Wise Broker a.d., Sva prava zadržana.